Biodiversiteit oftewel: "biologische verscheidenheid"

is één van de beste graadmeters voor de gezondheid van de planeet.

1

ruim 3 miljard mensen zijn afhankelijk van biodiversiteit

2

8% van de bekende dieren en insecten zijn uitgestorven

3

de mens gebruikt elk jaar 1,5 aarde voor consumptie

Waarom maken we ons zoveel zorgen,

wanneer de biodiversiteit zo snel afneemt?

biodiversiteit

Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid van insecten, dieren, planten, organismen en ecosystemen. Het is essentieel voor het leven op aarde. Een veelzijdigheid aan planten, zorgt voor een veelzijdigheid van insecten en dieren. De mens overvraagt de aarde door meer planten en dieren te consumeren, dan dat er wordt geproduceerd. Hierdoor sterven er steeds meer soorten, steeds sneller uit. Met het uitsterven van deze soorten neemt direct de biodiversiteit af. Maar ook indirect om dat deze invloed hebben op andere soorten die van de uitgestorven soorten afhankelijk zijn. Een neergaand proces met catastrofale gevolgen.

Verontrustende feiten

Biodiversiteit is van onschatbare waarde en een goede indicator van de gezondheid van onze planeet. Een verlies betekent dat miljoenen mensen een toekomst tegemoet gaan waar bijvoorbeeld voedsel, medicijnen en vers water schaars worden. Hieronder enkele feiten:

  • Meer dan drie miljard mensen zijn afhankelijk van biodiversiteit in onze oceanen en zeeën om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud
  • Van de ruim 8.300 bekende diersoorten is 8% uitgestorven en maar liefst 22% is de uitsterving nabij
  • Elk jaar verliezen we 12 miljoen hectare land aan droogte en woenstijnvorming (dat is 23 hectare per minuut!)
  • De aarde bevat slechts 3% zoetwater waarvan 2,5% bevroren is. We zijn dus afhankelijk van de toegankelijke 0,5% voor al onze zoetwaterbehoeften (zoals drinkwater).
  • Het verlies van biodiversiteit is het grootst in de tropische regio’s. Latijns-Amerika kent een verlies aan biodiversiteit van 83% in de afgelopen veertig jaar. Op de tweede plek staat Zuidoost-Azië met 67%.
  • We hebben jaarlijks anderhalve aarde nodig hebben om aan onze wereldwijde consumptie te voldoen en voor Nederland geldt zelfs dat we jaarlijks 3,5 aardes 'verbruiken'

Meer lezen over biodiversiteit en het verborgen leven van bomen?

Wat jij allemaal kan doen om biodiversiteit te stimuleren

Je zult verstelt staan wat jij allemaal kan doen.

  • Een bijenhotel in jouw tuin of op jouw balkon biedt wilde bijen en andere insecten nestgelegenheid. Bijenhotels kan je kopen, maar ook zijn ze makkelijk zelf te maken. Het is ook nog eens leuk om te doen. Zo kan je van Bamboe of een stuk boomstam van 10 cm dik al een mooi hotel maken.
  • Laat in de herfst en winter bladeren in jouw tuin liggen. Insecten en kleine dieren vinden daar voeding en bescherming.
  • Graaf een minivijver in jouw tuin. Met een klein vijvertje help je de natuur een handje: de insecten, reptielen, amfibieën, zoogdieren én vogels! Kijk hier een naar een stappenplan.
  • Zorg voor één of meerdere bomen in jouw tuin. Één boom is een ecosysteem op zich. Wist je dat er zo'n 400 insecten en dieren in een boom leven?
  • Beperk jouw ecologische voetafdruk.
  • Heb je een balkon? dan kan je voor één van onze projecten een bedrag overmaken. Dan gaan wij voor jou aan de slag.
ecologische voetprint

Meet jouw voetafdruk

Iedereen heeft een stukje van de Aarde nodig om te leven. Dit stukje is nodig om bijvoorbeeld je voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je afval te laten verwerken, je kleding te produceren of naar je werk te reizen.

Per persoon hebben we op Aarde ongeveer 4 voetbalvelden beschikbaar. De gemiddelde Nederlander gebruikt er wel 12. Wil je weten hoeveel voetbalvelden jij gebruikt?

De Natuur en Milieufederaties in Nederland hebben de Voetafdrukscan ontwikkeld, waarmee je kunt zien hoeveel Aarde jij nodig hebt.

Doe de test hier en trek jouw lijn!